Iloiset lehmät = maukas juusto


Kaikki alkaa lehmästä. Iloinen lehmä antaa parempaa ja ravinteikkaampaa maitoa ja lehmät, jotka voivat hyvin tuottavat enemmän maitoa.

Ahvenanmaalaisilla kalkkipitoisilla niityillä lehmät syövät itsensä täyteen kukista ja ruohosta. Ahvenanmaalaiset lehmämme lypsävät parhaiten maitoa koko Suomessa, melkein 10 % enemmän maitokiloa kohti vuodessa.

Lehmien hyvinvoinnista kiinnostuneet maanviljelijämme työskentelevät määrätietoisesti myös luodakseen niin stressittömän sisäympäristön kuin mahdollista. Lehmät käyskentelevät vapaasti ruoka- ja makuuosastojen välillä ja päättävät itse, koska ne haluavat syödä, tulla lypsetyksi tai levätä.

Ahvenanmaalaisten edellytysten ja osaavien maanviljelijöiden ansioista lehmät voivat elää turvallisessa ympäristössä ja antaa meille parasta maitoa, joka antaa meille hienoimman juuston!

Hyvä ympäristö tuottaa hyviä tuotteita!


Me Ålandsmejerietillä arvostamme ympäristöämme ja vaalimme sen hyvinvointia.

Meijerituotannossa syntyvä biohajoava jäte muutetaan omassa biokaasulaitoksessamme lämmöksi ja höyryksi, joka hyödynnetään tuotannossamme. Meijerituotannon ylijäämätuotteet korvaavat aikaisemmin käytettyä öljyä 250 000 litran edestä vuodessa. Samalla vähennämme jätehuollon kuljetuksia vuosittain 70 000 kilometrillä. Biokaasulaitoksen käyttöönotto on vähentänyt hiilidioksidipäästöjämme 87 prosentilla!

Olemme koko ajan etunenässä tekemässä määrätietoisia ympäristötekoja, jotka vievät meitä eteenpäin ja takaavat tuotantomme ja tuotteidemme laadun.

Lyhyet matkat lehmien ja meijerin välillä ovat hyväksi sekä ympäristölle että maidolle.

Tiesitkö, että...

lehmä syö keskimäärin 8 tuntia päivässä

lehmä tuottaa päivässä n. 30 kiloa maitoa

lehmän vuodessa tuottama maito vastaa 200.000 jäätelöä

lehmästä pitää ensin tulla äiti, ennen kuin se voi tuottaa maitoa

vasikat saavat nimen, joka alkaa joka vuosi eri alkukirjaimella. Siten on aina mahdollista selvittää niiden ikä

lehmä ääntelee ja ammuu erilaisilla paikallisilla murteilla aivan kuten ihmisetkin

Ahvenanmaalla on 10 lehmää tehnyt urotyön tuottamalla 100 tonnia maitoa elämänsä aikana

lehmä nukkuu vain noin 4 tuntia vuorokaudessa

lehmä asettuu makuulle ja “tekee työtä” – tuottaa maitoa 12-14 tuntia vuorokaudessa

“Olennaista on hyvä maito ja hyvät toimintatavat”

Ingmar Sääski, vastaava juustomestari 1983–2005