
Kartanojuusto on ruotsalaisen herrgård-juuston sukulainen. Meijerillä valmistettavan juuston historia juontaa Kustaa Vaasan 1500-luvulla perustamiin ahvenanmaalaisiin Kuninkaankartanoihin, joissa laadukkaita juustoja valmistettiin jopa Ruotsin hovin tarpeisiin. Miltei jokaisella kuninkaankartanolla oli 1800-luvulla oma juustola ja yleisimmät juustolajit olivat ruotsalaistyyppisiä kartanojuustoja. Kartanojuustoa kypsytetään vähintään 6 kk, jolloin se saa aromikkaan ja täyteläisen makunsa. Kartanojuustoa myydään myös nimellä Kungsgård, juusto on pyöreäkoloinen ja maultaan mieto, täyteläinen ja aromikas. Rasvapitoisuus 28%, suolapitoisuus 1,3%
Ravintoarvot/100g:
energia 1500 kJ/ 360 kcal
rasva 28g, josta tyydyttyneitä 15g
hiilihydraatti 0g, josta sokereita 0g
proteiini 27g
suola 1,3g
laktoositon