Kastelholm-juustolle oma postimerkki Ahvenanmaalla

Ålandsmejerietin Kastelholm-juusto täyttää 6. toukokuuta 25 vuotta. Syntymäpäivän kunniaksi juusto saa oman postimerkin. Ahvenanmaalainen juusto oli jo 1500-luvulla tuttu herkullisesta maustaan jopa mantereella asti.

 

Aromikas ja pyöreä edelläkävijä

Alkuperäinen Kastelholmin linnan liepeillä valmistettu juusto oli muodoltaan pyöreä. Juusto sai uudenlaisen, litteämmän muotonsa Ålandsmejerietin aloittaessa Kastelholm-juuston valmistamisen modernissa meijerimiljöössä vuonna 1988. Kastelholm-juuston maku ja kypsyysaste ovat pysyneet muuttumattomina jo 25 vuotta.

         – Kastelholm-juusto on aromikas murukolojuusto, jota kypsytetään vähintään 6 kuukautta. Juusto oli uudenlainen tullessaan markkinoille, sillä useimmat suomalaiset juustot olivat siihen aikaan mietoja, kertoo Ålandsmejerietin toimitusjohtaja Johannes Snellman, joka oli mukana kehittämässä juustoa yli 25 vuotta sitten.

Ruokaa hoville

Kastelholm-juuston juuret ulottuvat aina keskiajalle asti. Jo 1500-luvun kirjallisuudessa mainitaan Kastelholmin alueella valmistetun juustoa.

          – Kuninkaankartanoiden ja myös Kastelholmin linnan tehtävänä oli varmistaa, että hovi sai veronsa. Juustoa valmistettiin linnan omalle väelle, mutta lähetettiin myös Tukholman hoviin, Snellman kertoo.

Linnanmaidosta lähiruokaa

Entisaikaan lähiruoka oli itsestään selvyys, sillä ruoka valmistettiin kotona lähellä tuotetuista raaka-aineista. Niistä ajoista suomalainen ruokakulttuuri on kansainvälistynyt, mutta kiinnostus lähiruokaan on kasvussa.
           – Puhdas, lähellä tuotettu ruoka on yhä tärkeämpi suomalaiselle kuluttajalle. Ålandsmejeriet oli edelläkävijä aloittaessaan Kastelholm-juuston valmistuksen 25 vuotta sitten ja on sitä yhä edelleen. Juuston valmistukseen käytämme puhdasta, ahvenanmaalaista maitoa ja kuluttamastamme energiasta 91 % on uusiutuvaa energiaa. Saaristomeijerimme on myös monelle suomalaiselle lähin meijeri, Snellman sanoo.

Perinteikäs postimerkki

 

Postimerkin ilmeen on toteuttanut kuvaaja Kjell Söderlund yhteistyössä Posten Ålandin kanssa. Kasteholm-juustoa juhlitaan pitkin vuotta 2013. Syksyllä järjestetään kaupoissa kuluttajille kampanjoita syntymäpäivän kunniaksi.

Faktat: Kastelholm-juustoKastelholm juusto postimerkki

• Kypsytetty vähintään 6 kuukautta
• Aromikas, pähkinäinen, täyteläinen maku
• Käyttö-alueet: Voileivän päälle, salaatteihin, lämpimiin ruokiin, juustolautaselle, cocktail-lisänä
• Pakkauskoko: 400 g
• Hinta kaupassa: noin 6.00 €
• Myynnissä ruokakaupoissa ympäri Suomen

Lisätietoa:
Johannes Snellman, toimitusjohtaja, Ålandsmejeriet, puh. 0457 595 7788, johannes.s@aca.ax
Stefan Blomqvist, myyntipäällikkö, Ålandsmejeriet, puh. 040 576 43 44, stefan.b@aca.ax
Hanna Backman, viestinnän asiantuntija, Invenire Oy, puh. 040-556 20 51, hanna.backman@invenire.fi
”Me tunnemme tuottajamme – he tuntevat lehmänsä.”